Det är svårt

Det är svårt att syskonlängta....nu finns det till och med i vetenskaplig skrift...det känns på något vis skönt...bekräftande...


Men även så kallad sekundär barnlöshet förekommer och kan medföra svåra psykiska påfrestningar. Sekundär barnlöshet innebär att paret har ett eller flera gemensamma barn, men vill ha fler utan att lyckas.

För de flesta innebär barnlösheten en livskris. Den rör vid så djupa bottnar inom oss. Kvinnor kan längta starkt efter att få vara gravida och föda. Att få barn är både för män och kvinnor ofta en bekräftelse av den egna identiteten och av kärleken. Önskan att bygga en familj, vara förälder och leva med barn är ett annat viktigt skäl att vilja ha barn. Att ha ett gemensamt barn och förgäves försöka få ett syskon kan upplevas som lika svårt.

För en del kan det till och med vara ännu svårare. Barnet kanske har kompisar som får syskon och önskar sig en lillebror eller lillasyster. Och dessutom vet mannen och kvinnan vad de går miste om. De har varit med om graviditet, förlossning och spädbarnstid och kan längta efter att få uppleva det igen.

Den psykologiska krisen vid ofrivillig barnlöshet liknar delvis kriserna vid andra svåra upplevelser, till exempel anhörigas dödsfall eller egen kronisk sjukdom. Det som skiljer barnlösas kris från många andra livskriser är att den ofta blir så plågsamt utdragen.

Under åratal av utredningar och behandlingsförsök slits man ofta fram och tillbaka mellan oroligt hopp och djupaste förtvivlan. Man har kanske lyckats nå fram till att börja bearbeta livssituationen när en ny behandlingsmöjlighet dyker upp. Man läser en tidningsartikel om en ny metod eller får ett förslag av sin läkare. Om den nya möjligheten prövas och misslyckas är man plötsligt tillbaka i krisens första faser igen.

Att krisen blir så utdragen beror också på att de svåra känslorna lätt väcks till liv igen av förändringar i tillvaron, till exempel när syskon och vänner får barn.

Man känner sig avvikande och tycker att ingen utomstående kan förstå hur det är. Ofta bygger detta på dåliga erfarenheter. Påträngande frågor, dåliga skämt och välmenta, hurtiga råd från anhöriga och andra i omgivningen gör många barnlösa pars tillvaro ännu svårare än den annars skulle varit.

Det lustfyllda försvinner lätt när samlivet blir starkt målinriktat och allt mer handlar om att åstadkomma befruktning.


se hela texten här:

http://www.apoteket.se/rd/d/3271#no2


Kommentarer
Postat av: Lilla J

Hej Tisalen!

Vill börja med att önska dig ett gott nytt år! Hoppas på att 2008 blir ett glädjens år för alla oss barnlösa!

Sen en kommentar till ditt förra inlägg: Jag kör också med billigatesters stavar och kan säga att jag ALDRIG har fått fullt utslag på dem (alltså ett teststreck som är lika starkt eller stakare än kontrollstrecket). Jag har alltid CB digital hemma också och när det visar sig ett teststreck på de billiga (hur svagt det än må vara) så går jag över till CB och de har hittills alltid visat positivt då! Så testa det, då slipper du iaf köra med de dyra hela tiden men kan samtidigt vara säker på ditt resultat och slippa grubbla över de billiga!

Kramis

2008-01-05 @ 14:27:45
URL: http://livetsvillervalla.blogspot.com/
Postat av: lillawi

Precis så är det. Vill genast ta med texten över till min blogg.

Stora kramar till dig Tisalen.

lillawi

2008-01-06 @ 12:38:07
URL: http://www.lillawi.se
Postat av: jonna

Vilken bra text. Och vilken fin blogg.
Är ju, vi också, sekundärt barnlösa på nåt plan även om vi inte har något levande barn än. Har ju blivit gravida tidigare så man undrar varför det dröjer nu...
Hoppas på det här nya året för oss längtare. Någon gång måste det väl få vara vår tur?!
Kram!

2008-01-06 @ 12:45:31
URL: http://www.finnjonna.blogspot.com
Postat av: Mickis

Vilken himla bra trext! Man känner igen sig och känner sig lite mindre ensam.

2008-01-07 @ 07:16:30
Postat av: Tisalen

Lilla J!
Tack...smart...ska genast ta efter det konceptet

Jonna!
Tack...och detsamma! JA! Det är verkligen vår tid nu!

2008-01-07 @ 09:00:36
URL: http://tisalen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0